VLECS

Vereniging voor de Liefhebber van de Engelse Cocker Spaniël

Opgericht februari 2011


Epilepsie

 

Een epileptische aanval

Een epileptische aanval is een kortsluiting in de hersenen. Er is tijdelijk iets mis in het netwerk van verbindingen tussen de miljoenen cellen die de hersenen bevatten. De hersencellen wisselen continu informatie uit om de lichaamsfuncties goed te laten verlopen. Bij een dier met epilepsie gaan grote groepen hersencellen plotsklaps tegelijk informatie uitwisselen. Die kortsluiting leidt tot een epileptische aanval. In de meeste gevallen is een dergelijke aanval tijdelijk en zal het brein zelf de controle en besturing van het netwerk corrigeren. De ene keer duurt dit wat langer dan de andere  keer, waardoor een aanval in hevigheid sterk kan variëren.

 

Soorten epilepsie

Epilepsie bij honden komt in twee vormen voor; de primaire en secundaire epilepsie. Bij de primaire epilepsie is er sprake van een defect in één of meerdere genen die betrokken zijn bij het transportmechanisme (het doorgeven van signalen tussen de hersencellen). Bij secundaire epilepsie is de aanval een direct gevolg van een lichamelijk defect. Er zijn medicatie mogelijkheden (anti-epileptici); uw dierenarts zal u adviseren.

 

De vier fasen van een epileptische aanval

Eerste fase

Bij de eerste fase kan de hond onrustig worden, afwijkend gedrag vertonen en gelaatsuitdrukkingen veranderen (zenuwtrekjes of vreemd uit de ogen kijken). Dit kan enkele minuten tot enkele dagen duren.

Tweede fase

Tijdens deze fase vertoont de hond vreemd gedrag , kijkt vreemd uit zijn ogen en kan zich verstoppen.

Derde fase

In deze fase raakt de hond zijn bewustzijn kwijt, trilt en kan ontlasting of urine laten lopen. Soms verschijnt er schuim op de bek.

Vierde fase

De hond komt weer bij bewustzijn, maar is meestal nog een tijdje de kluts kwijt.